Om Bengalen som ras

wallhaven-13938alc (1)

Om Bengalen:

Bengalkatten är en blandning mellan det vilda och det tama, men till sättet lika tam som en vanlig huskatt. Dock är bengalen mycket mera aktiv än en huskatt. Det ska man vara beredd på, att en bengal kräver mer uppmärksamhet i form av mycket aktivitet och lek med sin ägare.

Bengalen har inget att göra med Bengalisk tiger, den har fått namnet Bengal från det latinska namnet ofta kallat ”Felis Bengalensis”. Det är namnet på kattdjursgruppen Asian Leopard Cats (ALC), eller som vi kallar dom; Asiatisk Leopardkatt, eller Dvärgtigerkatt.

På 60-talet kunde man både i Europa och USA köpa ALC-katter i vissa Zoo-affärer. I dag finns, som väl är, inte den möjligheten. Det är också mycket hårda restriktioner på import av sådana djurslag. I aveln till Bengalen har inga viltfångade katter använts, utan det handlar om ALC-katter uppfödda av och uppväxta med människor.

Bengalen är alltså en hybrid mellan amerikansk tamkatt och Asiatisk Leopardkatt (ALC).

De första tre generationerna av denna hybrid ras betecknas enligt F1, F2, F3, F4. I Sverige är Bengalen endast godkänt från 4:e generationen dvs F4.

Bengalen är extremt nyfiken, här hemma uppmärksammas allt vi gör. Du är aldrig ensam! Du kan försöka stänga dörren, men då öppnar de den. Bengaler kan hitta lösningen på de mesta problem.

De är intelligenta och väldigt aktiva. De älskar att hoppa och klättra. Man kan inte ha en bengal om man inte har ett högt klätterträd (kattställning) till dem. Många av dem ÄLSKAR att leka med vatten.

Men precis som alla andra katter, vill de ibland bara krypa upp i knät och mysa.

Idag är bengalen en familjekatt med det lite extra klöset i sig bara;)  

ALC